Uit Dagblad Tubantia 25 april 2024 door STAN WANING
Roeivereniging Tubantia heeft zelfs leden van boven de 90 jaar
De Olympische Spelen naderen en een groot deel van TeamNL bestaat uit roeiers. Hoe wordt de sport in Twente beleefd? Janine Vermeij-Post (50) van de Twentse Roeivereniging Tubantia aan het woord.
Wat voor werk doe je voor Tubantia?
"Ik roei zelf, maar ben ook jeugdcoördinator en coach de jeugd en volwassenen. Vanaf 11 jaar kan iedereen, mits je een zwemdiploma hebt, leren roeien en daar ben je nooit te oud voor. Er roeien leden van in de negentig bij ons. Jeugd begint bij ons in de skiff, dat is een eenpersoonsboot en het mooie is dat jongeren het roeien vaak heel snel oppikken, omdat ze van nature goed in balans zijn."
Wat maakt roeien zo mooi?
"Je traint veel spiergroepen tegelijk. En je maakt geen onverwachte bewegingen zoals in veel andere sporten, dus de kans op blessures is veel kleiner. De sport is dus heel geschikt om op een gezonde manier aan je lichaam te werken. Daarnaast draait roeien om techniek, kracht, maar ook om souplesse. Gelijkheid in de boot is van groot belang. Wat ook een groot voordeel is: we roeien het hele jaar door. Behalve bij onweer of als het vriest, dat kan het materiaal niet aan. Buitensporten worden steeds populairder en sporten op het water heeft iets magisch. Je hoofd raakt tijdens het roeien echt leeg."
Is Twente een actief roeigebied?
"Absoluut. We beschikken over vier verenigingen: de Enschedese studentenvereniging Euros en burgerverenigingen Amycus in Almelo, Thyro uit Enschede en wij als Tubantia. Onze vereniging telt zo'n tweehonderd leden. We werken als verenigingen veel met elkaar samen. Dat kan ook goed, omdat we allemaal onze roeimeters op het Twentekanaal maken. Bij tourtochten komen we regelmatig bij elkaar op bezoek en dat is ontzettend leuk."
Sporten als voetbal of volleybal trekken meer leden en krijgen meer media-aandacht.
Hoe werven jullie leden?
"Onze open dag wordt jaarlijks goed bezocht, tijdens de afgelopen editie noteerden we zestien nieuwe leden. Veel jonge leden nemen vriendjes of vriendinnetjes mee, dat is ook goed voor de aanwas. Het grote voordeel voor ons is dat je ook op latere leeftijd nog kan beginnen met roeien, daar ben ik zelf een voorbeeld van. Roeien is vooral onder studenten populair, dan beginnen veel mensen pas aan de sport. Het mooie is dat mbo- en hbo-studenten tegenwoordig ook welkom zijn bij studentenroeiverenigingen. Het elitaire is er daar gelukkig wel een beetje af."
Op de Spelen van 2000 hadden 'we' een Twente Vier, Tubantia-roeister Tessa Knaven haalde de Spelen vier jaar eerder, de Almelose Martine Veldhuis pakte zilver op het WK van 2022. Wat maakt Nederland goed in roeien?
"Nederland is altijd een sterk roeiland geweest. In Duitsland is het roeien bekender onder de bevolking, maar we zijn absoluut wereldtop. Het helpt dat de omstandigheden goed zijn in Nederland, we beschikken over goede coaches, goede roeibanen en veel water. Lengte is belangrijk in roeien en relatief gezien zijn Nederlanders lang. Ik denk bovendien dat Nederlandse topsporters mentaal sterk zijn en dat is belangrijk in het roeien. Laten we hopen dat Parijs komende zomer veel medailles oplevert. Bij Tubantia gaan we zonder twijfel kijken met z'n allen. Dat gebeurde tijdens de Spelen van Tokio zelfs 's nachts. Ook in het roeien staan de beste stuurlui aan wal."